Janezove pesmi: 'Iz šolskih dni'

Janezove pesmi: 'Iz šolskih dni'

Alenka Lena Klopčič


December 2022 je zapolnila tudi izdaja mladinskih pesmi 12-letnega Janeza Merca z naslovom 'Iz šolskih dni'. Mladi Janez se v pesmih loteva zahtevne tematike nasilja.

Da je tematika Janezovih pesmi še kako pomembna, saj torej naslavlja področje nasilja, se strinjajo tudi avtorice spremnih besed.

 


Tinkara Kovač, profesorica glasbe in NLP coachinja, je tako zapisala: »Med prebiranjem Janezove poezije in med sprehajanjem med vrsticami njegovih stihov, bi se lahko bralec marsikdaj zalotil, da je morda zašel v pesniško zbirko Toneta Pavčka ali pa Nika Grafenauerja. Zelo zrela in ponotranjena poezija, v kateri pesnik vedno najde svetlo plat in se tudi skozi poezijo opolnomoči, da preživi, da prekrmari razburkano morje otroštva, ki mu na pot niza najrazličnejše čeri. Od nerazumevanja vrstnikov do notranjih stisk, ki jih pozna vsak odraščajoči junak. In ja, Janez je junak! Prav tak kot je Mali Princ, ki se kot "vesoljček" skozi poezijo preseli na svoj "planet", kjer je lahko "kovač svoje usode" in "uspehov krojač". Želim mu še naprej veliko navdiha in izražanja skozi literaturo, saj v njem prepoznavam čustveno inteligenco in obenem nadarjenost za umetnost. Naj hodita z roko v roki na poti njegovega življenja.«

 


Janezove pesmi, ki so še sploh zaživele v čudovitih ilustracijah Romana Peklaja, pa sta s spremnimi besedami pospremili tudi dr. Mateja Markl, psihologinja in VKT psihoterapevtka (PII), in Danica Vidmar, jungovska coachinja in avtorica knjige 'Deklice brez gnezda'. Izdajo pesmi je podprl Zavod Vrba in Sonce, ki je poskrbel tudi, da so izvodi knjig pristali v rokah nekaterih otrok v rejništvu, in sicer prek Centra za socialno delo Domžale ter Mladinskega doma Malči Beličeve.

 


Za več informacij o Janezovih pesmi in za svoj izvod knjige se lahko obrnete na Janezovo mamico Klavdijo Godler (klavdija.godler@gmail.com), ki je pesmi tudi uredila, ali pa na lena@d-frend.org.
Spodaj pa še ena od dvanajstih pesmi, ki jih je napisal mladi Janez Merc …

 

 

SAM V KOTU

Obstajajo ljudje, ki ves čas druge zafrkavajo,
Nikoli ne pomagajo
ter se ne ustavijo,
raje se z besedami zadavijo.

 

Vsak med njimi dela žrtve od strahu,
Da sam ne bi ostal na morja dnu.
Včasih bi jih celo v zmrzovalnik dal
ter jim ukradel vse neprijazne del iz glav.

 

Veliko jih je na svetu,
Včasih groznem planetu,
Ki v kotu stojijo
in pred drugimi bežijo.

 

Vsak pomagal bi lahko,
Da ranjencu podal bi roko.
A se kar ne odloči,
Raje pod pritiskom se usloči.

 

Kadar od drugih dobite grdih besed plaz,
V glavi ustavite si čas,
Ali pa recite na glas.
Nihče se ne bo zafrkaval iz nas!

 

Včasih postaviti mejo morate zelo,
Ampak ni težko,
če le si želite močno,
Pomagate si zelo.

 

0
Feed