Kako dobro je deliti dobro energijo!

Alenka Lena Klopčič

Ta občutek – kako noro dobro je deliti dobro energijo ☺ – je plesal v mojih mislih, ko sem predzadnjo julijsko nedeljo zaključevala s tekom po Limbarski gori – čudoviti vzpetini nedaleč stran od Mažijevega griča ob Gradiškem jezeru, kjer smo na taisto nedeljo preživeli 'En lep poletni dan',

Ta občutek – kako noro dobro je deliti dobro energijo ☺ – je plesal v mojih mislih, ko sem predzadnjo julijsko nedeljo zaključevala s tekom po Limbarski gori – čudoviti vzpetini nedaleč stran od Mažijevega griča ob Gradiškem jezeru, kjer smo na taisto nedeljo preživeli 'En lep poletni dan', in sicer v družbi znane glasbenice Tinkare Kovač in kantavtorja Boštjana Pertinača, pa mojstrice oblikovanja čudovitih izdelkov iz gline Daše Kogoj (Daša's Pottery in Studio Biskvit) ter Maje Batista (Studio Zlatobela), ki je cel čas dogodka v showroomu Dobre energije izvajala 'zen masažice' obraza.


Dogodek 'En lep poletni dan', ki sem si ga kot organizatorka zamislila za umiritev uma in 'pocrkljanje' duše, smo pričeli z ajurvedskim čajem oz. pogovoru o ajurvedi – vedi o življenju, 'našo čajanko' pa smo sklenili s pulzno diagnostiko, na osnovi katere sva s sošolcem z mednarodnega ajurvedskega podiplomskega programa na fakulteti Alma Mater Janijem Šubicem ponudila udeležencem kratke ajurvedske obravnave. Ajurveda je namreč, kot smo ugotovili skozi naš pogovor, zelo praktična veda in ponuja čisto konkretne rešitve za neuravnovešeno stanje in posledično slabo počutje posameznika, mora pa ta biti seveda pripravljen na uvedbo določenih sprememb v svojo dnevno rutino. Upoštevanje doš – vate, pitte in kaphe – je pri tej ključno in služi pravzaprav kot vodilo.


Glede na različne tipe doš, ki jih torej poznamo v ajurvedi, imamo ljudje različne lastnosti in zato različne reakcije (na vse), pomembno pa je, da jih poznamo (te naše lastnosti), da znamo ukrepati, ko pride do neravnovesja. Ključno pri vsem tem pa je, da se sprejemamo in da se imamo radi in da ne gremo v spremembe z občutkom prisile »to moram«, pač pa z vodilom »to si želim« in da v tem duhu tudi eksperimentiramo z novimi okusi (ki so ustrezni za našo došo), da prisluhnemo tudi telesu (ali potrebuje morda več gibanja ali pa umiritev) in seveda umu. Naj bodo spremembe prijetna oz. celo navdihujoča izkušnja!

 


O negi grlene čakre s Tinkaro Kovač

In če je ajurveda koncept, ki nas zelo neposredno vabi k temu, da se vprašamo, kako smo (čisto zares, ja: »Kako sem?«), nas je to vprašala tudi Tinkara Kovač, s katero sva v nadaljevanju dogodka spregovorili o negi grlene čakre. Še preden smo to tudi malo 'skupaj potrenirali' (beri: zapeli ☺), je Tinkara podelila z nami praktične 'recepte' za nego glasu. Glas je namreč, kot je dejala, nekaj čudovitega, »neposluh« pa po njenem ne obstaja. Pri tem se je posvetila tudi pomenu dihanja in omenila, da v svoji šoli petja opaža, da mlajši udeleženci zares ne dihajo s polnimi pljuči, zato se najprej posvetijo temu (in tako smo tudi na našem dogodku na polno zadihali ☺). Kot je še dejala Tinkara, je grlena čakra ključna za moč izražanja, kar je še kako pomembno v današnjem svetu, ki od posameznikov zahteva več in več (pa četudi je vsak čas na svoj način zahteven za človeka tistega obdobja).


S (kraškim) kantavtorjem Boštjanom Pertinačem sta tako začela in sklenila svoj del programa v melodijah flavte, kitare in celo harfe. Omeniti pa velja še, da je Tinkara nedavno v Rimu, na festivalu Tulipani di Seta Nera, posvečenemu angažiranim, socialnim in dokumentarnim avdio-video vsebinam, prejela kar tri nagrade za video Shchedryk - Peace 4 Ukraine, in sicer nagrado v kategoriji Social Klip, glavno nagrado v kategoriji Social Klip in nagrado za video, ki spodbuja trajnostni razvoj. Ob tem je poudarila, da glasba ni samo za zabavo in zabavljaštvo, ampak tudi in predvsem za to, da daje odgovore na vprašanja, postavlja nova vprašanja in pozitivno vpliva na ljudi. Kot je povedala tudi na dogodku 'En lep poletni dan', pa absolutno glasba dviguje vibracijo (posameznikov in množic) ter tako pomaga izboljševati počutje – tako posameznikov kot družbe.

 


Z oblikovanjem gline do umiritve 'opičjega uma'

Kot vemo, je vihrajoče misli ali t.i. 'opičji um' nemalokrat še kako težko, včasih se zdi celo nemogoče, umiriti, a zelo učinkovita metoda za to je lahko umetniško ustvarjanje – denimo oblikovanje gline, kar so lahko udeleženci neposredno preizkusili po pogovoru (in fotografiranju ☺) s Tinkaro. Delavnica oblikovanja gline s priznano ustvarjalko Dašo Kogoj, ki stoji za blagovno znamko Daša's Pottery, soustanovila pa je tudi Studio Biskvit - studio za oblikovanje keramike, je bila polno zasedena, v njej pa so aktivno ustvarjali tako vrtčevska deklica, nosečnica, zaposleni v korporacijah kot svobodnjaki, skratka ljudje različnih generacij in profilov.


Da so prav vsi zapustili prostor na Mažijevem griču (prostor nam je prijazno namenil v uporabo Zavod Vrba in sonce) na 'En lep poletni dan' bolj sproščeni, pa je poskrbela tudi Maja Batista, ki ima v Domžalah studio Zlatobela, v katerem nudi zenovsko nego za naravno pomlajevanje obraza, ki je ves čas v showroomu Dobre energije izvajala 'zen masažice' obraza.


Dogodek, katerega namen je bil, da obiskovalci odidejo 'bogatejši' in 'pobožani', je bil brezplačen, smo pa na njem zbirali prostovoljne prispevke za inštitut Lunina vila, katerega poslanstvo je zdravljenje in preprečevanje travm pri otrocih. Teh smo zbrali za 200 evrov, v 'dobrodelni mošnjiček' pa je poleg obiskovalcev prispeval tudi Siniša Kanižaj, ki je 'En lep poletni dan' tudi profesionalno fotodokumentiral.

 

Alenka Lena Klopčič, ajurvedska in jungovska coachinja (www.ajurveda.pro) ter ustanoviteljica Dobre energije (www.dobra-energija.net)
Fotografije: Siniša Kanižaj

 

'En lep poletni dan' video posnetek POVEZAVA

 

0
Feed