Bodi voda, prijatelj moj …

Bodi voda, prijatelj moj …

Alenka Lena Klopčič

»Bodi voda, moj prijatelj« je verjetno najbolj znan citat legendarnega Brucea Leeja, ki ga mnogi poznajo predvsem kot filmsko ikono hudih borilnih veščin, a bil je tudi filozofski mislec, ki je z danim rekom mislil na sposobnost prilagoditve vsemu, v čemer se znajdemo in da situacije, s katerimi nam streže življenje, skušamo sprejeti in ne biti v uporu do njih, po drugi strani pa seveda ne ostati povsem togi, saj je poleg tega véliki Bruce spodbujal tudi k učenju, treningu mirnosti in krepitvi poguma. »Močnejši ste od svojih največjih strahov.«

 

Četudi je ob močnih sporočilih spodbude nato mnogokrat slišati glasove dvomljivcev, ki se brž oglasijo, »ja, ampak zakaj je potem to tako in tako?« in se navežejo na nekaj, kar sprejemajo kot slabo (kot nekaj v smislu naslova knjige patra Karla Gržana 'Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih?'), pa čisto vsak od nas premore sposobnost poglobitve vase, da pride do uvida ali uvidov, ki vodijo vsakega posameznika v njemu najboljšo možno smer. Ker le ta vibrira skladno z našo lastno frekvenco. Ker gre za popolno ujemanje in nič manj (ali nič več) kot to! Res enostavno!


Ampak da – za nekoga je težje priti do tega kot za drugega; odvisno pač od frekvence, na kateri je v določenem trenutku. Ali 'prevedeno' sodobnemu človeku, ki mnogokrat najprej pokaže s kazalcem od oz. izven sebe (mimogrede, ste opazili, da so ob tem gibu kar trije prsti usmerjeni proti nam samim, torej navznoter? ): odvisno od življenjske situacije. A roko na srce: življenjske situacije aktivno (so)ustvarjamo sami. Ker nas vodijo v rast in razvoj in samo zato smo tukaj – tukaj, v tem lepem, lepem Življenju!


Zelo zelo zavedajoč se, da se lahko slednje ne zdi vselej lepo (sploh ob izgubah, ki so nemalokrat neopisljivo boleče), pa dane besede pišem z absolutnim zaupanjem v Vesolje, ki nam vselej nameni tisto, kar potrebujemo in – pozor, pozor! - za kar prosimo. In samo to je potrebno. Prositi in zaupati, da nam bo dano. Nam je pa, kot se potem tudi dostikrat izkaže, tisto 'nekaj' že dano, samo opazili nismo.


Bodimo voda!

Kar torej lahko naredimo je, da smo resnično 'kot voda', kot nam na srce polaga ikona Brucea Leeja. Da torej ne le upamo, da nam bo nekaj padlo na glavo (bog-ne-daj, dobesedno! ), ampak da se gibljemo v smeri privlačnosti, da slišimo notranji glas (in ne, ne boste dobesedno slišali 'glasov'!) in ga upoštevamo. Ker je le tisto, kar nam intuicija narekuje in nas dela nemirne, dokler pač tistega nekaj ne udejanjimo, zares pravo za nas. Naša najvišja izbira. Kot takšna pa je to TO, kajne?


In čeravno se zdi vse navedeno rahlo posplošeno in celo preveč enostavno, velja ohraniti zavedanje, da Vesolje ne deluje tako komplicirano, kot znamo to ljudje – kot sicer njegove kreacije. A če poslušamo naše Dušice, je zanje čisto zares vse zelo enostavno. Ego vidik, ki je absolutno tudi potreben in je treba z njim spoštljivo sodelovati, pa ima tendenco, da rad stvari zakomplicira. Sploh, ko nam neka nova usmeritev kaže premik v neznano, kajti to utegne biti zanj tudi nevarno in zatorej tvegano.


Ampak tudi to je mogoče bolj ali manj enostavno rešiti. Namreč, če obudimo in gojimo – na dnevni ravni – zavedanje, da nas ima Življenje (v tem primeru kar sopomenka za Vesolje ali Življenjsko silo) rado enako kot imamo mi radi njega, potem se premik v smeri, kamor nas nekaj – pa čeprav ne znamo tega logično argumentirati ali celo pokazati s prstom na razlog – neustavljivo vleče, zdi samo in edino zdrav in naraven za nas same. Da (za)živimo v polnosti naše lastno življenje! In ko se to zgodi, je Gospa Sreča spremljevalka, ki se nam pridruži na tej poti brez da bi jo sploh zavestno iskali.


Ključ do sreče

Že rimski cesar Mark Avrelij je rekel: »Zelo malo je treba, da si srečen. Mogoče se oziraš na svoje življenje in pomisliš: 'Zelo star sem in nisem slaven in nimam veliko denarja in ničesar pomembnega nisem dosegel v življenju.' Uči se naprej in razvijaj človeške vrednote, dobre odnose in duhovnost ali notranjo svobodo. To je ključ do sreče, pa še zastonj je.« (Iz knjige 'Luč z Markom Avrelijem / Hm, zanimivo, da je bil tudi Mark Avrelij vojskovodja in -- filozof! )
In kaj ima vse navedeno z Mayarulo? Ko pravimo, da je za sprejemanje Življenja (vključujoč torej vse izzive in situacije, kot jih pač občutimo) potreben uvid vase, je to mogoče doseči z meditacijo. Širše o učinkih meditacije kdaj drugič, na tem mestu naj dodam le, da sama že lep čas pred svojo jutranjo meditacijo vselej uporabim Mayarulino razpršilo, podpirajo pa me tudi moji izbrani kristali.

Kot navaja tudi Mayarulina stran: »Če začnemo dan z meditacijo, lahko veliko bolje plujemo s tokom življenja (po Bruceu Leeju - pozornost na »plujemo s tokom življenja«!). Kombinacija eteričnih olj pačulija, bosvelije, mire, sivke, bergamotke in grenivke ter kristali kamene strele, ametista in roževca pa nudijo še bolj prijetno izkušnjo meditacije.«

Pričujoči blog je prvotno objavljen na spletni strani Mayarula, za katero je bil tudi v osnovi pripravljen. POVEZAVA

0
Feed