Poletje – popoln čas za ‘samo biti’

Poletje – popoln čas za ‘samo biti’

Alenka Lena Klopčič


Poletje je čas za skok v vodo, za uživanje hribovskega zraka ali pa za vsaj malo manj napora, kot v preostalem delu leta. In ni čisto naključno, da je temu tako.

Poletje je namreč tudi čas, ko pride na površje naša pitta doša, ki lahko tudi ni čisto nedolžna …

 

V ajurvedi (ajurveda je veda o življenju in četudi izhaja z Vzhoda, se nanaša na človeka – kjerkoli že ta živi) poznamo tri doše, in sicer so to vata, pitta in kapha. In če nas je skozi pomlad do poletja pripeljala kapha doša, po poletju pa nas bo ‘objela’ spet vata, so aktualni poletni meseci ‘povsem pittini’. A kaj to sploh pomeni?

 


O presežni pitti

Pitta došo poganjata elementa ogenj in voda, njena energija pa vpliva predvsem na metabolizem oz. na notranji ogenj – agni. Vsi imamo vse tri doše in naše življenje je najlepše takrat, ko so te medsebojno uravnovešene, a ker z vsakim letnim časom prevzame v našem naravnem bioritmu ‘vodstvo’ posamična doša, poleti torej pitta, je dobro vedeti, da nam lahko presežek pitte prinese tudi čustveno nestabilnost z razdražljivostjo in s kakšnim ‘odtenkom’ preveč jeze, sitnobe, cinizma, lahko tudi pikrosti, ljubosumnosti in (nezdrave) tekmovalnosti.

 


Posledice (presežka ‘poletne pitte’) se lahko odrazijo tudi na naši koži, ki lahko ‘postane žrtev’ aken, ekcemov ali izpuščajev, lahko zaznamo rdečino ali pa tudi rumeno obarvanost tako kože kot oči. A četudi se zdi, da je nemogoče ostati neprizadet, ko nas ob pogledu v ogledalo šokira denimo grd mozolj ali pa nas rahlo vznemiri kakšno kožno vnetje, bodimo za to, da nas je koža s tem opozorila na naše notranje stanje in nam dala priložnost za pravočasno ukrepanje, hvaležni.

 


Med drevesa!

Nasploh velja, da ker je torej poletje ‘prime time’ že tako vroče pitte, naj se – sploh ljudje s pitta došo v ospredju – ne bi pretirano izpostavljali soncu. Tako namesto ‘praženja’ na odprti plaži izberimo ležanje (po Zmelkoowu ) ‘visenje v mreži med dvemi drevesi’ (mimogrede, slovnično pravilno je res ‘med dvema drevesoma’, a mi imamo radi komad, kajne? ). Koža nam bo za to hvaležna tudi kasneje, ko se bo normalno, ne pa pospešeno (!) starala, kar sicer povzroča (pre)močno izpostavljanje soncu.

 

Ko pa že omenjamo drevesa, je nujno, da si poleti še toliko večkrat ali pa za dlje vzamemo čas za obisk narave in sprehajanje – no, med drevesi! V gozdu se bomo ‘napojili’ ne le s kisikom, ampak tudi s še kako dobrodošlo vlažnostjo. Zadihajmo in vdihnimo naravo! Začutimo, da mi smo narava in samo – bodimo. Sprehajamo se lahko seveda tudi ob večerih, ko se lahko sproščamo ob čaru zvezd in meseca. Samo ne pozabimo tudi na spalno higieno, ki vključuje spanec pred 22. uro.

 

Zmernost naj bo!

Kot nakazano, je torej vročina (in vročica) tista, ki izhaja iz pitta doše oz. njenih elementov in tako dominira poletju. Da ne bomo sitni, s čimer bomo skazili poletje ne le sebi, ampak tudi svojim ljubim (s tem pa lahko seveda žal ogrozimo tudi kak odnos), da nas ne bodo pestila vnetja in da si bomo namesto tega to poletje zapomnili po poln(ovredn)em in trajnostnem občutju ‘resnično biti tukaj in zdaj’, velja upoštevati tudi zmernost pri športnih podvigih.

 

Namesto kakšnega maratona (in če si ga vseeno zadamo, naj to res ne bo ravno sredi dneva!) raje izberimo plavanje (priložnosti za to nam ne ponuja le morje, ampak tudi jezera in reke, navsezadnje pa tudi bazeni in plavalni ribniki), v hribe pa se podajmo po nasvetu naših starih staršev – to je zgodaj zjutraj. Ob podnebnih spremembah, ki nam prinašajo vse bolj ekstremne vremenske razmere in pojave v obliki vročinskih valov in hudih neviht (in to še sploh v poletnem visokogorju), je to še toliko pomembneje.

 

Pitto velja upoštevati tudi v prehrani. Ker se ta doša v organizmu poveča tudi s pekočo oz. pikantno, kislo in slano hrano, se tem okusom poleti skušajmo ogniti (še sploh ‘pitta ljudje’), namesto tega pa posezimo po živilih, ki hladijo, denimo domače poletno sadje, kot so fige, marelice, breskve, češnje, jabolka in hruške, le da izbrano sadje ni prekislo, nadvse pa se prileže tudi sadje iz malo bolj oddaljenih krajev, kot so lubenica, mango, melona in kokos. Hladilno delujejo tudi bučke in kumarice, jemo pa lahko tudi drugo zelenjavo (edino za ljudi s pitta došo se v ajurvedi priporoča rahla omejitev čebule, česna, paprike in paradižnika, še sploh v surovi obliki, saj lahko sicer zopet privede do presežne pitte). Brez mesa bomo prav tako lahko(tnejše) preživeli poletje, namesto tega pa si lahko privoščimo kak mladi sir na žaru (kakovostnejši od trgovinskih so mlečni izdelki iz manjših mlekarn in sirarn).

 

Vabljeni k branju preostanka bloga na spletni strani Nanu skincare, za katero je bil dani zapis tudi pripravljen. POVEZAVA

 

0
Feed